Bağımlılık, bir madde ya da alışkanlığın zararlı etkilerine ve bırakılmak istenmesine rağmen bırakılamaması anlamına gelmektedir. Kişi o madde ya da alışkanlıktan vazgeçemez, ona bağımlı olarak yaşar. Dünya Sağlık Örgütü, bağımlılık türlerini çeşitlere ayırmıştır. Bunlar; opyat tipi bağımlılık, alkol, benzodiazepin, barbütürat tipi bağımlılık, esrar tipi bağımlılık, tütün tipi bağımlılık, uyarıcı tipi bağımlılık, kokain tipi bağımlılık, hallusinojen tipi bağımlılık, solunan çözücü tipi bağımlılık olarak sıralanır.

depressed hopeless
Bağımlılık ve Bağımlılık Türleri


Opyat Tipi Bağımlılık

Bu bağımlılık tipi eroin, kodein, metadon, morfin gibi maddelere olan bağımlılığı kapsar. Bu tür maddelerin bağımlılık oluşturma riski çok yüksektir. Damar içi kullanım yoluyla alınır ve kullanım sonucu kişide ruhsal, fiziksel bozukluklar meydana gelir.


Alkol, Benzodiazepin, Barbütürat Tipi Bağımlılık

Alkol içen herkes bağımlı değildir. Ancak alkol ve benzeri maddeleri sürekli olarak tüketme alışkanlığı alkol bağımlılığına girer. Benzodiazepim maddesi ise günlük hayatta sakinleşmek amacıyla kullanılan bir maddedir. Bu maddenin bağımlılık yapması alınan dozla doğru orantılıdır. Günlük alınması gereken dozdan 2 ila 5 kat fazla tüketmek kişide altı ay içinde bağımlılık oluşturur. Barbütürat ise epilepsi tedavisinde ve genel anestezide kullanılan bir maddedir. Teskin edici özelliktedir ve bu yüzden ülkemizde bir süre reçete ile satılır hale gelmiştir. Ancak daha sonra bağımlılık yaptığı anlaşılmıştır. Bu nedenle yalnızca özel reçetelerle satılır.


Esrar Tipi Bağımlılık

Esrar Marihuana denilen bir Hint Kenevirinin yapraklarının kurutulması ile üretilir. Haşhaş ise bitki özsuyunun işlenmesi sonucu oluşturulan uyuşturucu bir maddedir. Esrar çok zararlı bir maddedir. 30 gün boyunca organlarda yer edebilir ve fiziksel bağımlılık yaratır.


Tütün Tipi Bağımlılık

Ülkemizde alkol ile birlikte en çok bağımlılığı bulunan madde de tütündür. Hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yaratır. Fiziksel bağımlılık yarattığı son 15 yılda yapılan araştırmalar ile anlaşılmıştır.


Kokain Tipi Bağımlılık

Kokain en zararlı uyarıcı maddelerden birisidir. Beyin kabuğuna büyük hasarlar verir. Ayrıca tüketildikten sonra yaklaşık 20 dakikada metabolize olduğu için kişide kısa sürede tekrar tüketme isteği oluşturur. Kokain kaynaklı ölümlerin sebebi kokainin çok çabuk metabolize olmasıdır.

Formun Üstü

Formun Altı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.