Bebeklerde İlk Diş Muayenesi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği’nin çalışmaları sonucu yaptıkları açıklamada bebeklerin ilk diş muayenesi ilk dişin belirmesinden hemen sonra 6 aylık ve 1 yaş arası süreçte mutlaka yapılması gerektiğini belirtti. Bebekler ve çocuklarda ilk diş muayenesi ilerleyen süreçlerdeki çürük oluşumunu engellemek için çok önemlidir. Bu muayenelerde size, bebeğinizin dişlerinin çürümesini engellemek için neler yapmanız gerektiği hakkında bilgiler verilir ve düzenli muayeneye getirilerek kontrol sağlanır.

Bebeklerde İlk Diş Muayenesi
Bebeklerde İlk Diş Muayenesi

Muayene İçin Erken Demeyin!

Ağız ve diş sağlığının temelleri çok erken dönemlerde atılır. Süt dişleri ilk oluştuğu dönemlerde kontrol ve muayene, gelecek kalıcı dişlerin konumu hakkında rehber görevinde olacaktır. Bebeklerde ilk diş çıkar çıkmaz temizlemeye başlamanız gerekmektedir. Bunun için ağıza ve diş etlerine zarar vermeyecek, yumuşak uçlu bir diş fırçası ya da gazlı bez kullanabilirsiniz. Bu işlemleri bebeğinizi emzirdikten hemen sonra yapmanız önerilmektedir. Fırçanızın ise daha yumuşak olmasını isterseniz 1 2 dakika ılık suda bekletmeniz önerilir. 

Ebeveynler Ne Yapmalı?

Anne ve babanın ya da bakımını üstlenen kişinin kendi ağız bakımı da bebeğinki kadar önemlidir. Çürüğe sebep olan bakteriler doğum sonrası ağız içine yerleşmektedir. Bu sebepten dolayı bulaşma riskini ortadan kaldırmak için bebek bakımını üstlenmiş kişinin de ağız bakımı konusunda bilinçli olması gerekir. 

Bebeklerin yemeklerinin ya da mamalarının tadına bakmak, sıcaklığı engellemek için kaşığa ya da yemeğe üflemek bulaşma ihtimallerini arttırır. İlk azı dişlerinin çıktığı dönemlerde yani 18. aylarda bu konuya özellikle hassas davranmak gerekir. Bebeklerin dişlerinde meydana gelebilen sarı, siyah ya da kahverengi lekelenmelere karşı da anne ve babanın dişleri sürekli kontrol etmesi gerekir. 

Mamalar ya da Biberonlar Çürük Yapar mı?

Mamalar doğal anne sütüne göre çok daha çürük oluşturma eğilimindedir. Bu sebeple mama ile beslenen bebeklerin ağız diş sağlığına daha çok özen ve dikkat göstermeniz gerekir. Biberonlar ise özellikle biberonun temas ettiği ön üst dişlerden başlayan daha sonra ise arka dişlere de yayılım gösteren çürüklere sebep olabilmektedir. İçinde şeker olan gıdaları biberonlarla vermek bu çürüklerin hızlı gelişmesine sebep olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.