Ara
Generic filters

Ergenlik dönemi bireylerin yaşamında bir geçiş evresi olarak tanımlanır. Bireylerin çocukluktan çıkıp yetişkin olma konusunda attıkları bu ilk adımlarda birtakım sorunlar yaşanır. Bu sorunlar sadece fizyolojik, yani bedensel olarak kalmayıp, psikolojik ruhsal sorunlar olarak da karşımıza çıkar. Ani öfke durumları ve çıkış anları, depresyon ve bunalım gibi ruh halleri yaşamaları gözlemlenir. Kimi çocuklar ergenlik döneminde bu tarz ruhsal sorunları minimum yaşarken bazı çocuklarda bu sorunlar maksimum derecede görülür. Bunun altında yatan en temel faktör ise kişinin bulunduğu aile ortamı ve ona karşı sergilenen tutumlardan kaynaklanır.

Ergenlik Dönemindeki Ruhsal Sorunlar Nelerdir?

Kısaca bu sorunlardan bahsetmek gerekirse şöyle sıralamak mümkündür.

Yukarıda maddeleştirilen davranış bozukluklarının birçoğu ergenlik döneminde gençlerin %80 inde görülür. Bu ruhsal bozukluklarının birçoğu genetik problemlerden de kaynaklıdır.

Anne Babalara Düşen Sorumluluk Daha Fazla

Ergenlik dönemi bir geçiş evresi olarak tanımlandığını söylemiştik. Bu geçiş evresinde çocuklar kendilerinde olan değişimin çoğu kez farkında olmazlar. Ani çıkışlar, öfke kontrolünün sağlanamaması ve aşırı duygusallık gibi birden fazla ruhsal sorunlar ortaya çıkar. En önemli konu ise çocuk ailesinin kendisini anlamadığını düşünür ve kendini anlatmaya çalıştıkça farkında olmadan sorun büyür ve tartışma noktasına taşınır. Ebeveynlere bu konuda son derece fazla yük düşer. Anne baba çocuğuna cümle kuracağı zaman daha dikkatli olmalı, çocuklarına kendisinin iyiliğini düşündüklerini ve bunu güzel bir dille ifade etmeleri gerekir. Söyleyiş tarzı,  üslup denilen konu tamda burada devreye girer. Ortaya çıkan ruhsal sorunlar ileri derecede ise uzman bir doktordan yardım alınması önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir