Ara
Generic filters

Anksiyete bozukluğu stres halinde verilen psikolojik tepkilerden biri olarak bilinmektedir. Özellikle de tehlikeli bir durum karşısında canlının savunma veyahut tetikte olması olarak da bilinir. Anksiyete stres ile yakın bir ilişkisi vardır. Hayvanın içgüdüsel bir his ile yaşadığı ortam arasındaki uyumsuzluğun oluştuğu bir durumda içsel çatışma stresin önemli nedenlerindendir. Kısaca belirtmek gerekirse anksiyete, stresli bir durumda verilen psikoloji bir tepkidir. Kedilerin evcilleşme süreci köpeklerden daha kısadır.

Bu yüzden kediler, köpeklerden daha ürkek ve anksiyeteye daha yatkındırlar. Güvensiz bir alanda anksiyetenin sergilenmesi çok doğal bir olaydır. Fakat gerçekten bir tehlike olmayan durumda tehlike varmış gibi tepki verilmesi, hayvanın gereksiz bir endişeye girmesi hayvanın hem bedensel hem de davranışsal ansiyetesisinin çıkması patolojik anksiyetesi olduğunu gösterir. Bu anksiyete bozukluğunun süresi ise kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. 

Anksiyete Bozukluğunun Nedenleri

İnsanlarda sık rastlanan ve hayvanlarda da bulunan panik atak da çok ani ve bir sebebi olmadan ortaya çıkabilmektedir. Bu hayvanın saldırganlığına kadar yolu olan varıp tepkilerde verdiği ciddi ve yoğun bir anksiyete bozukluğudur. Fobiler ise bazı nesnelere veya diğer hayvanlara ya da gürültüye duyulan korkudur. Hayvanın bir çevre ortamında anksiyetesine sebep olan uyaranların sayısı ve nedeni çok fazladır.

Bunları da duyusal olarak, görsel, kokusal veya diğer uyaranlar olarak da adlandırılabilir. Hayvan sahipleri bazı uyaranları fark edemeyebilir. Anksiyete nedenlerinden biri de farklı bedensel hastalıklar olabilir. Çevresel faktörler, hayvanın rutinindeki değişiklikler, terk etme, hayvanın sahibinin ölmesi, hatalı cezalandırmalar veyahut ödüllendirme, yalnız bırakma gibi durumlar da sayılabilmektedir. Çok ciddi olabilecek anksiyete bozuklukları da görülebilir. 

Anksiyete Bozukluğunun Belirtileri

Bedensel tepkilere ve psikolojik tepkilere anksiyete semptomlarına rastlanmaktadır. İlk tepkiler genelde sınır sisteminden kaynaklanmaktadır. Genel uyaranlara karşı verilen anksiyete tepkileri; kalp çarpıntısı, titreme, hızlı soluma, ishal ve kusma, kedilerde genellikle pupillar midriazis, idrar kaçırma, tüy dökme gibi  durumlar gözlenmektedir.

Genelde karşılaşılan psikolojik tepkiler ise; iştahsızlık, yapmaması gereken yere işlemesi, saklanma, fazla hareketlilik, sinme, aşırı miyavlama veya havlama gibi durumlar gözlenmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir