İz Tedavisi
İnsanlar için en önemli şeylerden biri dış görünüştür. Dış görünüş insanın özgüvenini direkt olarak etkileyen bir kavramdır. İnsanların istem dışı olarak başlarına gelen kaza, ameliyat ya da yanık sebebiyle oluşan cilt yaraları ya da izleri, çok rahatsız eden görüntülerden biridir. Ayrıca ergenlik sivilceleri de bazı insanlarda ağır seyreder ve yetişkinlik sürecinde bu sivilcelerden kalma izler de insanların başına dert olabilir. Plastik cerrahi ve birçok güzellik merkezlerine en çok başvuru, ciltte oluşan bu yaralar ya da izler için olmaktadır.
Ciltte Oluşan Yara ve İzler
Ezilme, kesilme, çarpma, soyulma ya da yanma gibi pek çok sebeple oluşabilen yara izleri, bazı durumlarda iyileşebileceği en iyi hale gelip, gerisinde kalıcı hale dönebilmektedir. Deri alt tabakalarına kadar etki eden yara izleri çoğunlukla onarılması zor izlerdir. İnsanlarda istediği kıyafeti giyememe, vücudunu kusurlu bulup beğenmeme, yaz aylarında denize girmekten ya da bikini ve mayo giymekten çekinme gibi durumlar erkeklere oranla, kadınları daha çok rahatsız eden sorunlardır. Kişide gelişen özgüven sorunlarının çözülmesi ve vücuduyla barışması için yara izi tedavisi kaçınılmaz olmaktadır.
Hangi İzler Müdahale Gerektirir?
Yara izlerinde kalıcı ya da geçiciliği belirleyen ilk etmen yaranın çevre dokulara verdiği hasarla doğru orantılıdır. Çevre dokular ne kadar çok zarar görürse, yara izi kalma olasılığı da o kadar artar. Enfeksiyon kapan yaralarda ise yara derinleşir ve iz kalma olasılığı yine artar. Yara oluşan bölge de yara izi kalmasında etkin rol oynar. Göz kapakları gibi ince derilerin iyileşmesi kolayken, sırt, omuz gibi sert bölgelerde yara izi kalma olasılığı yüksektir. İlerleyen yaşlarda ise vücut kendini toparlama hızı düşmektedir. Ancak gençlerde ise daha gergin bir deri olduğu için daha fazla iz kalma olasılığı vardır.
Yara İzi Tedavileri
Her yara izine müdahale etmek doğru değildir. Estetik operasyonlar sonrası oluşan kesi izleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaktadır ve müdahale gerektirmez. Ancak müdahale gereken durumlarda birkaç iz tedavisi yöntemi bulunmaktadır.
Yara izlerinin yeniden dikilmesi bu yöntemlerden biridir. Cerrahi bir yöntemdir. Yara izi tamamen kesilerek ayrılır ve kalan dokular birbirine yeniden dikilir. Deri yamama yöntemi ise diğer bir seçenektir. Çukurlaşmış yaraların tedavisinde etkin bir rol oynayan yamama yöntemi, vücudun sağlıklı olan dokusundan bir parça alınarak bölgeye yamanması işlemidir. Zımparalama işlemi ise kulağa en garip gelen yöntemlerdendir. Yaranın törpülenmesi ile altta kalan sağlıklı dokunun yüzeye çıkarılması işlemidir.