Kekemelik ses, hece ve kelime tekrarlarından oluşan konuşma sırasında duraklamalara uzatmalara sebep olan bir konuşma bozukluğudur. Konuşmanın akıcılığını ve ritmini bozar. Kişi istemsiz olarak kelimeleri heceler ve tekrarlar bu nedenle de  konuşmayı uzatır. Kekemelik insanın özgüvenini sarsan bir sorundur. Kekemeliği olan kişi insanlar ile iletişim kurmaktan uzak durmaktadır.

Kekemeliğin Nedenleri 

Kekemeliği tek bir sebebe bağlamak doğru olmayacaktır. Kekemeliğin nedenlerinden biri ailede kekemelik öyküsünün olmasıdır. Beyinde konuşma ile ilgili bölümde kalıtsal bir problem var ise bu anne babadan çocuklara geçebilir.

Beyin yaralanmaları ya da yaşanan travmalar kekemeliğin sebeplerindendir. Duygusal travma da kekemeliğe sebep olur. Çocukluk döneminde çocuk normal gelişim gösterirken de kekemelik meydana gelebilir.

Kekemelik Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Kekemelik genellikle 2-6 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Çocukluk çağı dil ve konuşma becerilerinin en çok geliştiği dönem olduğu için bu dönemde daha sık görünür. Çocukların %5 ila 10′ unda kekemelik sorunu görülebilir. Bu durum birkaç haftadan birkaç yıla kadar sürebilir.

Kekemeliğin Tedavisi

Her kekemeliği olan çocuğun tedavi görmesi gerekmez. Çünkü bazıları gelişim döneminde meydana gelen geçici konuşma problemleridir. Kendiliğinden kekemelik geçer. Ancak tedavi uygulanıp uygulanamayacağına bir uzmandan yardım alıp ona göre karar verilmelidir. 

Tedavi için çocuk psikiyatri uzmanı tarafından yapılan değerlendirme ile uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi şekli kişiden kişiye farklılık gösterir. Uygulanan tedavinin her birey için etkili olabileceği söylenemez. Kekemelik yaşayan kişi tedavi edildikten sonra konuşma akıcılığı artar. İnsanlar ile daha etkili iletişim kurmaya başlar. Kekemeliği tamamen düzelmese de kendine olan özgüveni artarak zamanla tamamen akıcı konuşabilir.

Kekemelik Tedavisi Yöntemleri

Kekemelik tedavisinde uygulanan bazı yöntemler vardır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.