Konuşma terapisi, dil ve konuşma becerisi düşük olan çocuklara veya yetişkinlere uygulanan bir terapi uygulamasıdır. Bu terapiyi uygulayan eğitim almış uzman kişilere dil ve konuşma terapisti denilmektedir. Konuşma terapistleri yaptıkları müdahalelerle kişilerin günlük hayatlarındaki uyum sağlayabilmesini geliştirerek, iletişim kurma becerisini ciddi oranda arttırmaktadır. Aynı zamanda beslenme ve yutma gibi faaliyetlerde güçlük yaşayan kişilere gerekli tedaviyi planlayıp uygulamaktadırlar.

Konuşma Terapisi Nasıl Yapılır?

Kişilerin konuşma esnasında harflerde güçlük çekmesi, yanlış harf kullanılması, hece veya harfleri yutması ve sözcükleri kekelemesi gibi durumlarda dilin gelişimine yönelik konuşma terapisi uygulanmaktadır. Konuşma terapisi, hem çocukların hem de yetişkinlerin sözcükleri doğru telaffuz etmesi için oldukça etkilidir. Bu noktada dilin etkinliğini arttıracak konuşma bozukluğu egzersizleri yapılmaktadır.

Başlıca konuşma bozukluğu egzersizleri; dudak egzersizleri, dil egzersizleri, yanak ve çene egzersizleridir. Bu egzersizler, dil kaslarını güçlendirerek dilde aktivitesi olmayan noktaların geliştirilmesini sağlamaktadır.

Dil ve konuşma terapistleri, konuşma bozukluklarının birçok türü olduğu için öncelikli olarak kapsamlı bir değerlendirme yapmaktadırlar. Kişinin yaşadığı probleme uygun tanı ve teşhisi koyduktan sonra terapi hedefleri belirleyerek, tedavinin ilk aşamasına başlanmaktadır. Konuşma bozukluğu yaşayan kişilerde uygulanan terapiyle ilerleme kaydetmek için kişinin motivasyonu, özgüveni ve istekliliği oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra terapiste duyulan güven de tedaviden olumlu sonuç elde etmekle doğru orantılıdır.

Konuşma Terapisinden Fayda Gören Kişi Grupları Nelerdir?

Konuşma terapisinden fayda gören kişiler şu şekilde sıralanabilir:

Yutma ve beslenme problemi yaşayan çocuklar veya yetişkinler, yaşına göre konuşmaya başlaması gecikmiş veya konuşsa bile çok kısa cümleler kuran çocuklar konuşma terapisinden ciddi oranda fayda görmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.