Köpeklerin yaşam tarzları göz önünde bulundurulduğunda bakteriyel, viral ya da parazitler hastalıklara yakalanma olasılıkları oldukça yüksektir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerin viral hastalıklara yakalanması bir hayli kolaydır ve spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle köpeklerin düzenli olarak aşılanması son derece önemlidir. Bunun için de veteriner hekim kliniğine gelerek, köpeklerin genel ve dışkı muayenesinin yapılması gerekir. Muayene sonrasında da köpeğin yaşadığı ortama, beslenme şekline ve karşılaşabileceği risklere göre bir aşı takvimi oluşturularak, takvime uygun aşılama yapılmalıdır.

Köpeklerde Hangi Aşılar Ne Zaman Uygulanır?

Aşılama Döneminde Köpek Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Aşılanacak köpeğin; Vücut sıcaklıkları normal sınırlar içerisinde olmalıdır. İç ve dış parazitlerinden arındırılmış olması gereklidir. En az 7 haftalık olmasına dikkat edilmelidir. Sütten kesilmiş olmasına ve ileri gebe olmamasına bakılmalıdır.

İshal, kusma, iştahsızlık gibi şikâyetleri olmamalıdır. Stres oluşturacak ortamdan uzak tutulması gereklidir. İki aşılama arasındaki süresi 2-3 haftadan az olmamalıdır. Aşılamadan önceki 3 gün ile aşılamadan sonraki 3 gün içerisinde banyo ettirilmemesi gerektiği bilinmelidir. Aşılamanın az bir hafta öncesinde kortikosteroid türü ilaçlardan birinin uygulanmamış olması gereklidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.