Terapist ve danışanın yoğun iş temposu, acil durumlar, yüz yüze terapinin tercih edilmediği haller gibi farklı sebeplerden dolayı birebir olarak görüşmeleri yürütemediklerinde internet üzerinden psikoterapi hizmetinin geliştirildiği bir yöntemdir. Bu yöntemin kökeni 1986 yılına dayanmaktadır. İlk örneği olarak New York’ta bulunan Cornell Üniversitesi’nin ‘Dear Uncle Ezra’ adlı forumu verilmektedir.
Bu forumda insanlar yaşadıkları sorunları yazarak anonim ruh sağlığı uzmanlarından sorunlarına yönelik cevap alabilmeleri mümkündü. Teknolojinin gelişmesiyle ise videolu olarak uzmanlarla görüşülmeye başlandı. Daha sonrasında da geleneksel terapi yöntemleri geride bırakılarak online terapi yöntemi karşımıza çıktı. Online terapi yönteminin özellikle pandemi döneminde daha çok tercih edildiği ve uygulandığı görülmektedir.
Online Terapinin Danışanlarına Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
- Pandemi döneminde birçok insanın çalışma ve sosyalleşme şekli değişiklik gösterdiği için bu değişikliğe alışma sürecinde insanlar psikolojik rahatsızlıklar ve birtakım problemlerle karşılaşmaktadır. Bu süreçte mental olarak sağlıklı kalabilmek için online terapiye başlamak doğru bir yaklaşım olacaktır.
- Fiziksel veya kronik olarak bir rahatsızlık mevcutsa ve bu durumdan dolayı evden çıkmak mümkün değilse, online terapi aracılığıyla psikoterapi hizmeti alınabilmektedir.
- Yoğun iş temposundan terapistin kliniğine gidilecek vakit bulunamadığı durumlarda online terapiye başlayarak, pratik bir şekilde psikoterapi hizmeti almak mümkündür.
- Terapist ile görüşülmesi gereken hallerde şehir dışında veya yurt dışında olmak, küçük şehirden büyük bir şehre gelmek zorunda kalmak gibi ulaşım kısıtlılığından kaynaklanan sorunlar yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda online terapi ile seyahat etme zorunluluğu olmadan düzenli olarak seanslara devam edilebilmektedir.
Online Terapi Geleneksek Terapi Yöntemleri Kadar Etkili Midir?
Online terapi yönteminin anksiyete (kaygı) bozukluğu, depresyon, bipolar bozukluk, stres, ilişki problemleri, bağımlılık gibi psikolojik sorunlarda geleneksel olarak gerçekleşen yüz yüze görüşmeler kadar etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda bilinmektedir.
Bunun yanı sıra online terapi yönteminin danışanlarına sağladığı avantajlar ele alındığında, geleneksel terapi yöntemlerinden daha ulaşılabilir, güvenli ve pratik olduğu görülmektedir. Bundan dolayı da bazı durumlarda geleneksel terapi yöntemlerinden daha etkili olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.