Ortodonti, yani halk arasında diş teli tedavisi olarak bilinen diş hekimliğinin alt dallarından biri olup bireyin diş yapısındaki çapraşıklıkları ve bozuklukları düzeltmeye yönelik yapılan bir tedavidir.

Ortodonti Tedavi Sürecine Nasıl Karar Verilir?

Hasta dişlerindeki bozukluk, çapraşıklık, yamukluk gibi sebeplerle diş hekimine başvurarak ilk önce muayenesi yapılır ve bireyin tedaviye ihtiyacı olup olmadığı belirlenir. Ardından dişlerdeki bozuklukların kemik yapısı veya diş yapısına bağlı oluşup olmadığı tespit edilerek gerekli tedavi yöntemine karar verilir. Ardından hastanın yüz profili, diş fotoğrafları ve dişlerinin panoramik röntgeni çekilerek tedavi hazırlık sürecine geçilir. Bu süreçte hastanın dişlerinde dolgu, diş taşı, kanal tedavisi ve gömülü diş gibi tedavisi gereken sorunlar giderilir. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra hastanın tedavi sürecine başlanır, genel bilinenin aksine bu sürecin belirli bir zamanı bulunmamaktadır. Bireyin diş yapısı, bozukluk derecesi ve daha birçok etkene bağlı olarak bu süreç uzayıp kısalmaktadır. Bu sebeple sabır gerektiren bir tedavi yöntemidir.

ortodonti
Ortodonti Tedavisi

Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Var Mı?

Ortodontik tedavilerde herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktır. Her yaştan hastaya gerekli görüldüğü takdirde tedavi yapılmaktadır. Ancak çocukluk döneminde daha hızlı sonuçlar alınacağından dolayı erken yaşta tedaviye başlamak büyük bir avantaj olacaktır.

Ortodonti Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Tedavide en sık kullanılan sistem metal veya şeffaf çeşitleri bulunan braketlerdir. Ancak tek tedavi yöntemi bununla sınırlı kalmamaktadır, gelişen teknoloji ile tedavide kullanılan tüm cihazlar da bir üst boyuta atlamıştır. Ortodontide kullanılan tedavi türleri dört ana kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar; ortodontik tedavi, lingual tedavi, hareketli aparey tedavisi ve ortognatik tedavidir. Tedavi türleriyle ilgili detaylı bilgilere ortodontide kullanılan tedavi türleri adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Gereken tedavi yöntemine karar verildikten sonra eğer braket kullanılacak ise ilk önce dişler asitli su ile temizlenir, ardından özel yapıştırıcı maddesiyle braketler dişlere takılır. Ardından dişlere sabitlenmiş olan braketlerin arasından ark teli adı verilen bir tel geçirilir. Bu telin amacı dişlerin hareket edeceği yönü belirlemektedir böylece dişler olması gerektiği konuma gelir. Ark telleri, ligatür tellerle braketlere bağlanır ama kullanılan braket türü kapaklı ise ligatür kullanılmaz. Bu işlemlerin tamamlanmasıyla tedavi süreci de başlamış olur. İlk bir hafta dişlere uygulanan baskı sebebiyle ağrı ve hassasiyet hissedilmesi oldukça normaldir. Aynı şekilde yanaklarda, diş etlerinde ve dudak içlerinde tel ve braketlerin batmasına bağlı olarak aft ve yaraların oluştuğu görülebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.