Şiddet insan hakkını ve özgürlüğünü kısıtlayan işgal eden bir olay örgüsüdür. İnsanların sahip oldukları gücü bir başka insana, topluluğa, kendine ve daha birçok alana zarar verecek biçimde yönlendirmesidir. Yani kısacası insanın gücünü karşı tarafa zarar verecek şekilde yönlendirmesi, eylemde bulunmasıdır.  Bu kısımda duygumuzu ve davranışlarımızı birbirinden ayırt edebilmeliyiz. Sonuç olarak insanın duygusunu nasıl dışarıya yansıtacağı kendi elindedir. Bu yüzden öfke, kıskançlık gibi duygularımızın bulunması olayları şiddetle çözebileceğimiz anlamına gelmez.

Şiddet Türleri Nelerdir?   

Fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet, mobbing, siber şiddet, aile içi şiddet gibi daha birçok alanda şiddet çeşidi bulunmaktadır. Sadece fiziksel olarak da gelişmemektedir aynı şekilde günümüzde seyreden sözlü şiddet de bulunmaktadır. Fakat şiddetin hangi türü olursa olsun hangi şartlarda gelişmiş olsa da hiçbir gerekçe şiddeti mecbur ve haklı kılmamaktadır. Şiddet yaş, cinsiyet, mevkii, alan ayırmamaktadır.

Şiddete Başvurma Nedenleri

Şiddetin hiçbir nedeni bulunmamaktadır, bulunamaz fakat sığınılan bazı nedenler; çevresel, ailesel, bulunulan bölge, bireysel ve toplumsal faktörler bulunmaktadır. İçeriğinde de her bir faktörün farklı sebepleri vardır. Çevresel faktörde; medyanın büyük oranda etkisi bulunmaktadır. Toplumsal faktörde;  bulunulan toplumun sosyo-ekonomik özellikleri etkili olur. Ailesel faktöre çocuğun ihmal veya istismar edilmesi gösterilebilir.

Psikolojik Şiddet Nedir?

Kontrol etmek, kısıtlamak, bezdirmek, aşağılamak için kullanılan sözlü olarak yapılan eylemler psikolojik şiddettir.  Psikolojik şiddet iki kişinin iletişiminde birbiriyle kurduğu ilişkide karşı tarafı etkisizleştirmek, karşısındaki kişiyi kontrol altına alabilmek ve güç sahibi olmak için kullanılmaktadır. Bu şiddeti uygulayan bireyler genellikle karşı taraftaki insan üzerinde güç sahibi olmak için tehdit edici biçimde sözlü eylemlerde bulunurlar.

Karşı tarafı fazlasıyla eleştirmek, aşağılamak, yok saymak, tehditte bulunmak, topluluk içinde utanmasına sebep olmak, küçümseyici davranışlarda bulunmak, sürekli yalan söylemek psikolojik şiddete örnek gösterilebilecek davranışlar arasındadır. Psikolojik şiddet insan üzerinde başka olumsuz duyguların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu şiddete maruz kalan insanların yalnızlık, korku, panikatak, kendine olan güveninin azalması, sürekli bir huzursuz olma hali gözlemlenmektedir. Bunların yanı sıra kendine zarar verme eğilimi gösterilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.