Dönem dönem kişilerin fiziksel ve ruhsal açıdan yıprandığı tatsız olaylar yaşanır. Bu durumlar insanlarda fiziksel olarak uzun sürmese de ruhsal açıdan çok uzun süreler devam eden sıkıntılara yol açar. Bu durum tıpta, ruhsal sarsıntı olarak nitelendirilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Kişilerde ruhsal travmaya yol açan olayların sonrasında, olayın etkisinden uzun süreler kurtulamamış olan insanlarda bir takım fiziksel değişiklikler gözlenir. Stres bozukluğuna bağlı olarak insanlarda gerginlik, sinirlilik, içine kapanma ve az konuşma, çok ya da az yemek yeme, çeşitli yeme bozuklukları, çok uyumak ya da hiç uyuyamamak gibi değişik ruhsal durumlar gözlenebilir.

Travma sonrası stres bozukluğunda kişiler kendilerini her zamankinden çok daha yalnız ve çaresiz hissedebilmektedir. Hayatta kendilerini mutlu eden çoğu şey artık kişilere hiçbir şekilde zevk vermemeye başlar.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nelerden Kaynaklanır?

Travma sonrası stres bozukluğu görülen kişilerde birçok farklı neden gözlemlenir. Örneğin büyük bir deprem, yangın ya da sel gibi bir afet, kişilerde travma sonrası stres bozukluğuna sebep olabilir. Bazı kişilerde travma sonrası stres bozukluğu, kişilerin hem fiziksel hem de psikolojik olarak uğradıkları zorbalıklardan sonra gözlemlenir. Bir kişinin tecavüze uğraması, işkenceye maruz bırakılması gibi zorbalıklar, kişilerde çok uzun dönem devam eden ve düzeltilmesi zor olan bir stres yaratabilir.

Travma sonrası stres bozukluğu sadece yaşanılan fiziksel acılardan kaynaklanmaz. Çok sevdiği ve değer verdiği birini kaybeden kişilerde travma oluşması çok kuvvetli bir ihtimaldir.

Bazı kişilerde ise elle tutulur bir neden olmadan, kişilerin sahip olduğu psikolojik rahatsızlıklar, kişilerde travma sonrası stres bozukluğuna sebep olabilir. Kişiler anksiyete, ağır depresyon ya da ileri seviyede paranoya gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip ise stres bozukluğu yaşaması yüksek bir ihtimaldir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişilerde kullanılan en etkin tedavi yöntemlerinden biri psikoterapi yöntemidir. Stres bozukluğu yaşayan kişi, uzman hekiminin tavsiye ettiği kadar terapi görmesi, kişilerin rahatlaması ve sorunlarını birilerine anlatabilmesi, tedavi süresince çok etkili ve önemlidir.

Daha ileri safhalarda psikoterapi yeterli olmadığında çeşitli depresyon önleyici ilaçlara başvurmakta fayda vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.