Çocukları Sağlıklı Beslenmeye Yönlendirme

Çocukların bağışıklığının güçlenmesi, büyüme ve gelişmesinin ilk koşulu, dengeli ve yeterli beslenmesidir. Çocukları sağlıklı beslenmeye yönlendirme bebeklik çağından itibaren, sağlıklı bir gelişim için çok önemlidir. Kesinlikle öğün atlanmamalı ve öğünlerde yenilen yiyecekler, protein, kalsiyum, vitamin ve mineral açısından yeterli olmalıdır. Ayrıca çocuğun, sofrayı sevmesi için, onu yemek yerken yalnız bırakmamalı, aile ile sofrada olmanın çocuklarda dengeli beslenme  için önemli olduğu unutulmamalıdır. Mutlu bir çocuk, daha kolay söz dinleyecek ve önüne konan yemekleri severek yiyecektir. Ailece oturulan sofra, çocuğun ruh durumu açısından çok önemlidir.

Çocukları Sağlıklı Beslenmeye Yönlendirme
Çocukları Sağlıklı Beslenmeye Yönlendirme

Çocuklar İçin Kahvaltı ve Diğer Öğünler

Kahvaltı, asla atlanmaması gereken altın öğündür. Kahvaltı yapmayı sevmeyen çocuklar için, ortam eğlenceli hale getirilebilir, sofra, çocuğun seveceği şekilde dizayn edilebilir. Örneğin, yumurtaların farklı şekillerde kesilmesi gibi… Çocuğun kahvaltıda yiyeceği peynir, yumurta, süt çocuklarda sağlıklı beslenme için çok faydalı olacak, yeterli kalsiyum ve proteini almasını sağlayacaktır.

Çocuğun,  diğer öğünlerde,  balık, kırmızı et, yeşil yapraklı bitkiler,  brokoli, yoğurt, kereviz, roka, sarımsak, tahin, patates, kuzu ciğeri, sivri biber, domates, lahana, fındık, muz, elma, portakal, mandalina gibi yiyecekler tüketmesi gerekir. Aynı zamanda çocuğun, A vitamini, B vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini, Çinko, Selenyum, Demir vitaminleri almasını sağlayacaktır. Bu besinler dengeli ve yeterli beslenen, sağlıklı bir birey olma yolunda ilerlemesine katkı sağlayacaktır.

Çocukların Uzak Durması Gereken Yiyecekler

Çocuklar, paketli hazır gıdalar, fast food, market ve bakkaldan alınan abur cubur denilen yiyeceklerden ne kadar uzak tutulabilirse, sağlıklı beslenme o kadar iyi olacaktır. Çocukların tatlı ihtiyacını, evde yapılan anne kurabiyesi, kek, bisküvi gibi sağlıklı besinlerle karşılayabilir, ayrıca bunlar çocukla birlikte hazırlanarak eğlenceli bir aktivite oluşturulabilir. Ayrıca ev yapımı yoğurt ve peynir hazır alınanlardan çok daha sağlıklı olacaktır. 

Çocuk İçin Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?

Okul çağındaki çocuklar için hazırlanan beslenme çantasındaki yiyecek ve içeceklerin ev yapımı olmasına dikkat edilmeli. Ev yapımı, kek, börek, limonata, ayran, köfte, poğaça, pankekin yanında, meyve ve kuruyemiş de konulmalı böylece çocuklarda sağlıklı beslenme sağlanmış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.