Gençlik hastalığı, kedilerde ölümcül olan bir tür hastalık çeşididir. Hastalık, bir DNA virüsü olan Parvovirüs ile oluşur. Bu virüs doğada sıklıkla görülür ve belirli bir alanda yaşayan kedi gruplarında yangın bir şekilde görülür. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucu virüsün oldukça dayanıklı olduğu sonucuna varılmıştır. 10 ila 25 derece sıcaklığa sahip ortamlarda canlılığını birkaç yıl koruyabilir ve birçok dezenfektan türüne karşı dayanıklıdır. Ancak virüs, sodyum hypoklorid ile etkileşime geçtiğinde olumsuz etkilenir. Bu nedenle bu virüsle karşılaşıldığı durumda ortamın çamaşır suyu ile temizlenmesi tavsiye edilir.

Gençlik Hastalığı Kedilere Nasıl Bulaşır?

Gençlik hastalığına sebep olan virüsün çok dayanıklı olduğunu ve ortamlarda birkaç yıl boyunca direncini koruduğundan söz etmiştik. Gençlik hastalığı kedilere enfekte olmuş kediler aracılığıyla bulaşır. Bu nedenle, ortamda gençlik hastalığı belirtisi gösteren bir kedi bulunuyorsa, kedinizi bu kediden uzak tutmalısınız. Ayrıca kedilerin ortak olarak kullandıkları mama ve su kapları, yatakları da virüsün bulaşmasında etkili olabilir. Bu tür kapların ve yaşam alanlarının da ayrılması gereklidir.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri

Gençlik hastalığı, 2 ila 6 yaş arasındaki kedilerde gözlenir. Vücuda girdikten sonra 8-10 gün içinde belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Hasta kedi yorgun, gergin ve iştahsız olur. Ayaklarını karın altına çekerek otururlar. Ayrıca bu kedilerin kürek kemikleri de göğüs kafesi üzerinde çıkıntı yapar. 8-10 günlük dönemi atlattıktan sonra kedide aniden 40-41 derece ateş, ishal, kusma, deride dağınıklık, sıvı kaybı gibi belirtiler gözlenir.

Kedi mama ve su kabına başını sokmuş konumda durur ancak ne mama yer ne de su içer. Bu belirtiler bir gün boyunca devam eder ve aniden ortaya çıkar. Kedinin kusmuk rengi ise yeşildir ve yapışkandır. Bu durumlarda kedi derhal bir veteriner hekime gösterilmelidir. Veteriner hekimin yaptığı test ve tetkikler sonucunda, kedinin kanında hemotokrit seviyesi yükselmiş olur ve beyaz kan hücreleri düşük çıkar. Kandaki sıvı dengesi mutlaka kontrol edilmelidir. Buna uygun şekilde kediye sıvı takviyesi yapılır. Ayrıca enfeksiyonları önlemek ve kusmayı engellemek için antibiyotik tedavisi de uygulanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.