5-17 yaş aralığındaki çocukların zekâ ve yeteneğini ölçmek için kullanılan test türüne CAS Testi denir. CAS Testi’nin diğer adı Zihinsel Değerlendirme Sistemi’dir. CAS Testi İstanbul üniversitesi sürekli eğitim merkezi tarafından yeterlilik sertifikası alan uzmanlarca uygulanır. CAS Testi, 5-7 ve 8-17 yaş aralığındaki çocuklara uygulanmak üzere iki ayrı formdadır. Bazı testler sadece 5-7 yaş aralığını, bazıları 8-17 yaş aralığını, bazıları ise 5-17 yaş aralığının tamamını kapsar.

cas
CAS Testi Nedir?

CAS Testi’nin Kullanım Alanları

CAS Testi birçok farklı alanda kullanılarak zekâ ve yeteneği ölçmede kolaylık sağlar. CAS Testi, zihinsel engelli çocukları değerlendirilmede, hiperaktivite ve dikkat eksikliğini ölçmede, travmatik beyin hasarı bulunan çocukları değerlendirmede, öğrenme güçlüğü olanların değerlendirilmesinde, üstün zekâlı çocukların belirlenmesinde, ciddi ruhsal bozukluğu olanların değerlendirilmesinde, planlama problemi olanların değerlendirilmesinde kullanılır. Ayrıca CAS Testi, başarının önceden belirlenebilmesi gibi durumlarda da kullanılır.

CAS Testi Neden Uygulanır?

CAS Testi ailelerin isteği doğrultusunda ve uzmanların gerekli görmesi takdirinde uygulanır. CAS Testi’nin uygulanmasında birçok amaç vardır. Çocuğun daha iyi tanınması, zekâ puanının ölçülmesi gibi durumlar oldukça önemlidir. Çocuğun başarısızlık nedenleri, bilişsel becerileri, zihinsel yapısı, hangi alanlarda daha başarılı ve yetenekli olduğu CAS Testi ile ölçülebilir. Bu sebeplerle ebeveynler çocuklarının CAS Testi’ne tabi tutulmasını isteyebilirler.

Ancak bu uzmanların izni ile yapılır. CAS Testi’nin erken yaşlarda yapılması çok fazla önem arz eder. Çünkü eğer çocuğun zekâ ve yeteneği ile ilgili herhangi bir sorun varsa bunun erken yaşta tespit edilmesi akademik başarısı için çok önemli bir faktördür. Çocuğun zihinsel haritası ve beyin yapısı yapılan bu test sonucunda ortaya çıkar ve bu testin sonucuna bağlı olarak da gerekli yönlendirmeler yapılır.

Aileler CAS Testi Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeli?

Çocuğuna CAS Testi yaptıran ailelerin dikkat etmesi gereken birtakım unsurlar vardır. Öncelikle çocuğa testin yapılacağı önceden söylenmemelidir. Çünkü çocuk bu durumda stres ve kaygı hissedebilir. Bu da testin sonucunu olumsuz etkileyebilir.

Ayrıca çocuk test için önceden hazırlanmamalıdır. Testten önce zorla ders çalıştırılmamalıdır. Çünkü bu, testin zekâ becerilerini ölçme işlevini olumsuz etkiler. Son olarak testin sonucu dikkatle okunmalı ve uzmanın önerileri dikkate alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.