Ergenlik dönemi insanların yaşamında çok önemli geçiş evrelerinden biridir. Kişinin çocukluk çağından çıkıp yetişkinliğe doğru adım attığı bir evredir. Ergenliğin başlama yaşı tam olarak net olmasa da kızlarda 10-11, erkeklerde de 12-13 yaşlarında bu dönemin başladığı bilinir. Ergenliğe giren bir kişide fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal birçok değişim görünür.
Ergenlikteki Değişimler
Ergenlik, bireyin yetişkinliğe hazırlandığı, cinsel bilince sahip olduğu, sosyal ilişkilerin çok kritik olduğu bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki bireylerde ortaya çıkan en temel değişiklikler fiziksel değişimlerdir. Kızlarda bu dönemde göğüs ve kalça bölgelerinde büyümeler görülür ve dişilik hormonlarının artmasıyla yumurta üretimi başlar, adet görülür.
Erkeklerde ise boy ve kilo bakımından artış görülür, bıyık ve sakallar çıkmaya başlar, vücuttaki tüyler giderek artar. Ses tellerindeki çatallaşmayla birlikte seste erkeklere özgü kalınlaşma olur. Vücut giderek erkeksi bir görünüme sahip olur. Bu yetişkinliğe geçiş evresinde doğal olarak cinsel etkiler de artar. Erkek hormonunun tavan yapması neticesinde penis boyu uzar, testisler genişler ve sperm üretimi başlar. Karşı cinse duyulan ilgi giderek artar.
Zihinsel Değişimler
Ergenliğe giren bazı kişiler, çocukluk alışkanlıklarından çıkıp yeni bir vücuda alışma korkusu nedeniyle ergenlikten çekinebilir veya bu durumdan kurtulmak isteyebilir. Özellikle kızlarda daha yaygın olan durum erkeklerden daha erken ergenliğe girmesi ve bu soruna yönelik anlayış ve güven eksikliğinden dolayı ergenliğin zor bir süreç olarak kabul edilmesi ve ergenlik sürecinin kadın cinsel davranışıyla ilişkili olmasıdır.
Ergenlerin farkındalık ve sorumluluk duygusunda ve hayata dair görüşlerinde büyük değişiklikler oldu. Bu yüzden dengesiz duygu ve düşünceler gelir. Ek olarak, gençler olayları, duyguları ve düşünceleri anlama ve hissetme ve bunları daha net ifade etme yeteneklerini geliştirebilirler; doğru ve yanlış ve iyi veya kötü gibi zıtlık ve sınıflandırmayı daha iyi anlama becerisine sahiptirler. Gençler yaşamı sorgulamak ve bu süreçte yeni şeyler denemek zorunda kalabilir.
Ergenlik Dönemi Kafa Karışıklığı
Ergenler bazen kafası karışmış ve kararsız hissederler ve durumu bitirmek isterler. Bu nedenle, genellikle odada bir yerde yalnız kalmak, ergenlik dönemlerindeki değişiklikler veya başka nedenlerle ansızın sinir patlamaları, zihinsel yorgunluk ve isteksizlik, her şeyden ve herkesten korkmak isterler. Bununla birlikte, depresyon ergenlerde ileri düzeyde bir zihinsel çöküntü oluşturmaktadır.
Depresyonun son şekli olan ergenlerin uyuşturucu kullanmasına, zorbalığa uğramasına veya maruz kalmasına, yeme bozukluklarına, kendileri, tanıdıkları ve yaşamları hakkında ciddi yargılara, şiddetli duygusal çöküntülere (anksiyete ve intihara teşebbüs gibi) neden olabilir.