Obezite cerrahisinden sonra yapılması gereken en önemli değişikliklerden biri beslenmenin düzenlenmesidir. Müdahale sonrası hastalarda herhangi bir komplikasyon oluşmaması ve aynı zamanda yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için bir uzman tarafından beslenmenin takip edilmesi gerekmektedir. Uygulanan cerrahi yönteme göre ve bireye de özgü olmakla birlikte beslenme en uygun şekilde olmalıdır.
Obezite Cerrahisi Öncesi ve Sonrasında Diyetler
Obezite cerrahisi öncesinde genellikle enerjisi kısıtlı diyetler uygulanmaktadır. Operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonları azaltmak amaçlı düşük ve çok düşük enerjili diyetler tercih edilmektedir. Diyet içeriğinde özel ticari Formulalar, sıvı karışımlar veya çorbalar yer almaktadır. Obezite cerrahisi sonrasında ise, birey yeniden doğmuş gibi düşünülmektedir. İlk bir kaç gün sadece sıvı içerikli gıdalar verilmektedir. Zamanla bu gıdaların kıvamı artırılarak pütürlü veya ezilmiş yumuşak dokulu yiyecekler tercih edilmelidir. Uzman (diyetisyen) tarafından belirlenen bir beslenme programı ile yavaş yavaş normal yeme düzenine geçilmektedir.
Obezite Cerrahisi Sonrasında Kaçınılması Gereken Besinler ve Sıvılar
Operasyon sonrası vücut hemen her besini tolere edemeyeceği için dikkatli davranılması gerekmektedir. Yağ ve şekerin tavsiye edilen miktarlardan fazla alınması vücut ağırlığını koruyamamaya ve mideyi çabuk terk edeceği için dumping semdromu gibi bir rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Bu nedenler şu besinlere dikkat edilmelidir: Tüm tatlılar, tüm kızartılmış yiyecekler, bal, reçel ve meyve şurupları, çikolatalar, şeker ve şekerlemeler zararlıdır.
Aynı zamanda kurabiyeler, salata sosları, ketçap, mayonez, işlenmiş et ürünleri, tam yağlı süt ve ürünleri ( kahve kremaları) , fast – food besinler, yağlı konserve ürünleri, atıştırmalık hazır paket ürünler, cipsler, alkollü içecekler de tüketilmemesi gerekenlerdir.
Obezite Cerrahi Sonrasında Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler
3 küçük ana öğün, 3 küçük ara öğün şeklinde bir yeme düzeni oluşturulmalıdır. Besinler yavaş yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir. Doygunluk hissedildiği zaman zorlamamalı, yemek yeme ve sıvı tüketimi kesilmelidir. Her öğün arası en az 30 – 45 dakika olmalıdır. Sıvı ve katı besinler ayrı ayrı tüketilmeli, sıvılar yudum yudum içilmelidir. Besin değeri zengin yiyecekler tercih edilmelidir.