Aniden gerçekleşen ve düzenli hale gelen bir panik ya da korku hissinin etkisi altında kalınan anksiyete bozukluğuna panik atak denir. Günlük hayatta herkes stresli ve tehlikeli olaylarla karşı karşıya gelebilir. Bu durumlar karşısında panik ve endişe duymak son derece normaldir. Fakat panik atak hastalığına sahip olan kişilerde panik, endişe ve stres hali sürekli hale gelir ve genelde ortada belirli bir sebep yokken ortaya çıkar.

Panik bozukluğu da panik atak ile ilgili bir rahatsızlıktır. Beklenmeyen durumda ortaya çıkan panik atakları, bu atakların ortaya çıkma ihtimalinin sebep olduğu kaygı ve stres, atak sırasında ortaya çıkan semptomlardan dolayı ölüm korkusu gibi nedenlerle hayat adeta bir zindana dönüşür.

Panik Atak Belirtileri

Panik atak geçiren kişilerde çeşitli semptomlar gözlenir. Anksiyetenin yanı sıra fiziksel semptomlar da ortaya çıkar. Bu semptomlar ortada sebep yokken birden bire ortaya çıkabilir. Panik atak geçiren kişi çok korkar ve panikler.

Panik atak geçiren kişilerde gözlenen en belirgin belirtiler; ateş basması, boğulma hissi, göğüs ağrısı, titreme, baş dönmesi, ani tuvalet ihtiyacı, mide bulantısı, nefes darlığı, terleme, üşüme, kulak çınlaması, kalp atışının hızlanması, parmaklarda karıncalanma hissi, uyuşma veya iğne batması hissi, baygın hissetme, ölme korkusu, kuru ağız ve benzeri şeklindedir.

Panik atak geçiren kişilerde bu semptomların en az dört tanesi aynı anda gerçekleşir. Daha az belirtinin var olması durumuna kısıtlı panik atak denir. Ataklar genellikle 5 ila 20 dakika arasında sürer. Ancak bir saat sürdüğü durumlar da gözlenmiştir. Bazı kişiler ayda bir kere panik atak geçirirken bazıları ise haftada birkaç kez atak geçirebilir. Ayrıca bilinmelidir ki panik atak sırasında görülen semptomlar kişiye zarar vermez.

Panik Atak Nedenleri

Çoğu kişi panik atağın nedenlerini merak eder. Ancak birçok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi panik atakta da kesin bir neden yoktur. Ancak genellikle kişinin çok üzülmesi sonucu ortaya çıkan travmalar, stresli dönemler, beyindeki nörotransmitter dengesizliği ve daha birçok benzeri faktör panik atak geçirilmesine sebebiyet verebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.