Ara
Generic filters

Çocuklarda meydana gelen ve ilerleyen süreçlerde yaşamlarını en olumsuz derecede etkileyen bir olaydır. Çocuklukta başlayan ses bozukluklarının tedavisi mümkündür. Bunun için ilk etapta böyle bir sorunun olup olmadığından emin olmak ve erken tanı oldukça önemlidir. Ses telleri birey için bebeklik döneminden başlayıp ergenlikteki sürecine kadar sürekli gelişme halinde olan ve değişen bir yapıdır. Bu değişim ise bireyden bireye değiştiği gibi cinsiyet bakımından kız ve erkek çocuklarda da farklı değişimler gösterir. Ergenlik dönemine gelinceye kadar bu ses yapıları kız ve erkek çocukta hemen hemen aynı olmakla birlikte ergenlikten sonraki süreçte asıl değişimler gözlemlenir. 

Çocuklarda Ortaya Çıkan Pediatrik Ses Bozuklarının Nedenleri Nelerdir?

Ses bozukluklarının nedenleri birden fazla olmakla birlikte bebeklik döneminden başlayıp ergenlik sürecine kadar geçen bu süreçte meydana gelen bir takım olaylar sonucunda oluştuğu gözlemlenir. Bu nedenleri ise şöyle sıralamak mümkündür.

Tüm bunların yanı sıra bir de reflü hastalığının getirisi olarak ses tellerinde de bozukluklar ortaya çıkar.

Pediatrik Ses Bozukluklarında Tedavi Nasıl Süreci Nasıl Olmalıdır?

Pediatrik ses bozukluğu şikâyeti olan çocuklarda en önemli nokta şikâyetin erken tanısının konmasıdır. Sesten kaynaklı bir sorunun olduğunu gözlemleyen bir ebeveyn bu konu ile alakalı uzman birim olan Kulak Burun Boğaz (KBB) biriminden bir hekime çocuğunu muayene ettirmesi önerilir. Çocukta ortaya çıkan ses kısıklığının süresi 15 gün ve daha uzun sürmesi gözlemleniyorsa bununla birlikte bu şikâyetin görülmesinin sıklığı fazla ise durumu son derece ciddiye almalı ve uzman hekime götürmelidir. İlaç tedavisi ile birlikte ses terapileri de önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir