Gebelik sürecinde her anne adayının kilo alımı farklılık göstermektedir. Anne karnındaki bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi ve büyüyebilmesi için kilo alımının olması şarttır. İdeal olan kilo alımının altında kalan anne adayları, bebeğin gelişimi konusunda sıkıntı yaşama ihtimali yüksektir. Bebek normal doğum ağırlığına ulaşamazsa düşük doğum ağırlıklı bebekler dünyaya gelecektir.

İdeal olan kilo alımının üzerine çıkan anne adaylarında ise gebeliğe bağlı diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar oluşabilmektedir. Yeme konusunda abartıldığı ve dikkat edilmediği sürece bebeğin gelişimi olumsuz yönde etkilenecektir. Gebeliğin ilk üç ayında toplamda yarım kilo ya da 1 kilogram artışı olurken üçüncü aydan sonraki aylarda kilogram artışı her ay için ortalama 1- 1,5 kilogram şeklinde artmaktadır. Bu süreçte dikkat edilmezse önlemez sonuçlar doğması mümkündür. 

Gebelikte İdeal Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır? 

Normalde standart bir rakam belirtilmemektedir. Her anne adayı için ideal kilo alımı farklılık göstermektedir. Gebe kalmadan önce anne adayının vücut kütle indeksine göre hangi değerler arasında olduğu belirlenmelidir. Vücut kitle indeksi kilo/boy uzunluğunun karesi şeklinde bir işlem sonucu ile elde edilir. Örneğin: Boy 165 cm, kilo 55 kg olan birisinin Vücut kitle indeks değeri hesaplandığında 55/(1,65×1,65)= 20.2 olarak bulunacaktır. Aşağıdaki değerler dikkate alındığında her anne adayı kendisi için ideal kilonun kaç olduğunu hesaplayabilecektir.

Hamilelikte Alınan Kilolar Nerede Toplanır? 

Bir bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için 3-3,5 kg yeterli olacaktır. Peki geriye kalan kilolar nerede toplanıyor? 

Yaklaşık olarak göğüslerde 1 kg, rahimde 1kg, plasenta ve amniyon sıvısında  1,5 kg, artan kan ve sıvı hacminde 2 kg, yağ deposunda 2,5-3,5 kg olarak dağılış göstermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.