Ara
Generic filters

Bir toplumun sağlıklı gelişimi ve devamlılığı için beslenmenin yeri çok önemlidir. Beslenme anne karnında başlayarak bireyin ölümüne kadar devam eden bir süreçtir. Anne adaylarının gebelik süreci boyunca beslenmelerine dikkat etmeleri çocuğun sağlığı açısından, gelişimini tamamlanabilmesi açısından önemlidir.

Kadınlar için doğal olan bu gebelik süreci boyunca artan beslenme ihtiyaçları karşılamaları ve çocuğun dünyaya sağlıklı bir şekilde gelmesi için yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanamaması durumunda çocukta birtakım gelişim bozuklukları (nöral tüp defekti vs) , düşük doğum ağırlıkları veya vitamin mineral yetersizlikleri görülebilmektedir. Bu neden beslenme ihtiyacının karşılanması şarttır.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tek çeşit beslenme ziyade tüketilen besinlerde çeşitlilik sağlamak esastır. Öğün, tavsiye edilen tüketim miktarından az ya da çok olmayacak şekilde ama her besin grubunu da barındıracak halde hazırlanmalıdır.

Hamilelik süreci boyunca kilo almamak için yemek yeme kısıtlamamalıdır. Öğün atlanmamalıdır. Az az ama sık sık beslenilmelidir. Gıda katkı maddeleri içeren, içeriği tam olarak bilinmeyen hazır paket ürünlerinden uzak durulmalıdır. Alkol ve sigara tüketilmemelidir.

Sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Artan ödemler ve kabızlık şikâyetleri için günde en az 3 litre su tüketilmelidir. Çay, kahve ve kafein içerin içecekler sık tüketilmemelidir. Ayrıca kalsiyum açısından zengin süt, kefir, ayran da tercih edilebilir. Evde hazırlanacak taze sıkılmış meyve suları da hafta da 1-2 gün tüketilebilir.

Meyve ve Kuru Gıdaya Önem Verilmelidir?

Sebze, meyve ve kurubaklagiller gibi posadan zengin yiyecekler tercih edilmelidir. Bu sayede hem bağırsak hareketliliği sağlanmış olacak hem de sebze meyveden gelen antioksidanlardan yararlanılacaktır.

Gebelikte oluşabilen anemi için beslenmeye dikkat edilmelidir. Pekmez, yumurta, kırmızı et ve sakatatlar tercih edilebilir. Demir emilimini engellememek için kalsiyum içeren besinlerle aynı anda tüketilmemeye özen gösterilmelidir. Kurubaklagillerin yanında taze sebze meyve ve salatalar tercih edilebilir.

Gebelik döneminde mide bulantısı ve kusma görülmektedir. Bu süreçte yağlı ve baharatlı yemeklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Mide bulantısını bastırmak için leblebi, tuzlu krater veya bir dilim ekmek tercih edilebilir. Zencefilli sakız çiğnemek de yardımcı olacaktır.   

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir